Tés Község
Önkormányzata
   Tés dala:
"Átölelt vidék"

Tés nevének eredete ismeretlen, valószínűleg személynévből ered. A községet először Tehes néven egy oklevélben említik I. László király idejében, 1086-ban. Tés a középkorban a bakonybéli bencés apátság birtoka volt. A bencések megjelenése alátámasztja, hogy Tés már 1164 előtt létezett, mint falu.
A fellelhető oklevelek és írások egyértelműen állítják, hogy Tésen 1276 előtt épült meg az első templom, még Szent István király parancsa értelmében, mely szerint minden 10 falu köteles volt egy kőtemplomot építeni. A nánaiak, csetényiek is Tésre jártak templomba. Tés "templomos" falu volt, papja és egyháza volt, ezért hívták még az 1500-as években is Egyházastés-nek. Arról is említés történik, hogy az első templom Tésen – a templomdombon – a mai templom helyén állt.

Tésen az állattenyésztés mellett ma is megélhetést nyújt a földművelés és az erdő. Az 1900-as évektől már feljegyzéseket találunk a falusi kisiparosokról, akik asztalosok, csizmadiák, takácsok, bognármesterek, cipészmesterek, ácsok, kőmívesek, borbélyok, kovácsmesterek és molnármesterek voltak.
A tési molnármesterek a friss bakonyi szeleket fogták be a szélmalmok vitorláiba. Tés jelképei a hatlapátos szélmalmok, ipartörténeti emlékek.

A község a Tési-fennsík vízválasztójára épült. Számos törés, horhos lejtő, domb jellemzi. Felszíni kőzetei főként mészkő és dolomit. Sok millió évvel ezelőtt a Tési-fennsíkot tenger borította. A tenger üledékei Tés elhagyatott mészkőbányáiban ma is megtalálhatók. Ismert, a világon egyedülálló tési agyagmárga. A Tési-fennsík a Keleti-Bakony legjobban elkarsztosodott területe. Számos barlang, karsztforrás található. A Téshez közeli Csőszpusztán 55 éve működik az Alba-Regia Barlangkutató Állomás.

A természetkedvelők részére felejthetetlen élményt nyújt a községet körülölelő bükkösök, tölgyesek erdei útvonalai melyek alkalmasak gyalogos és kerékpáros túrázásra is. Itt vezet át a kelet-bakonyi piros jelzés és a falutól délre az Országos Kéktúra útvonal. Kiváló kirándulóhely a Gaja-szurdok, a Gajavölgy egyik legszebb látnivalója, a Római-fürdő gyönyörű vízesése.
Csodálatos panoráma nyílik az 18,48 m magas Széchenyi Zsigmond kilátóról, az 574 m magas Öreg-Fútónéról, az 521 m magas Csengő hegyről. A község észak-nyugati részén lévő Láci dűlőből belátható a Bakony Pannonhalmától-Vértesig elterülő része.

Ilyen festői szépségű környezet és asztmát gyógyító, jó levegő veszi körül Tést, immár 930 éve.

GPS koordináták: E 47°15'22", K18°01'37"

Települések   Települések   Települések

gajavolgy.hu

Polgármesteri köszöntő

Önkormányzat

Tisztelettel köszöntöm Önt, Kedves Látogató, Tés község honlapján!

"Közelebb az éghez..."- olvashatja karaktermondatunkat. Egy pillanatra talán el is gondolkodott, mit takarhat ez a jelzés... Tovább!

Tés Község Településképi Arculati Kézikönyve

Elektronikus Ügyintézés

Elektronikus Ügyintézés

Tovább!

Nemzeti Jogszabálytár Önkormányzati Rendelettára

Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés

Önkormányzati Elektronikus Ügyintézés

Tovább!

Tési Híradó